Wednesday, January 13, 2010

PINJAMAN PERUMAHAN

Salam kepada pembaca blog...

Hati2 jika anda membuat pinjaman perumahan. Berikut beberapa nasihat saya sebelum membuat keputusan untuk memilih bank yang menawarkan pinjaman perumahan.

1. Kalau boleh buat servey dan lihat kemudahan yang diberi oleh bank terutamanya bab interest, pastikan anda benar2 faham dan bab2 lain pun sama. Faham betul2.
2. Hantar dokumen yang diperlukan oleh pihak bank selengkap-lengkapnya. Dan bila hantar kepada bank, minta bank semak dahulu, ada tak dokumen lain atau dokumen sokongan yang diperlukan.
3. Tanya kepada bank, berapa lama tempoh masa kelulusan bank, sama ada 2 minggu, 3 minggu, sebulan, 2 bulan, dan jangan sampai 9 bulan 10 hari,  mengambil masa yang terlalu lama.
4. Setelah itu, kalau boleh setiap minggu buat follow up dengan orang bank tu, jangan tunggu dieorang telefon.

Bukannya apa, kalau nak tunggu dieorang telefon, 1001 alasan dieorang akan bagi. Macam saya ni, buat loan rumah dah sebulan, tapi masih belum dapat2 jawapan. Aduh!!!.. bila call bank, macam2 pulak alasan yang diberi...

So, kepada semua, kalau boleh rajin2 la follow up dengan pihak bank, takut borang permohonan dah dibuat lap meje pula...huhu....

4 comments :

  1. Mortgage said...

    Nak buat loan rumah, kita jgn tgk bank jer.. kena tgk diri sendiri gak.. bape byk income kita, komitmen, loan2 credit card, personal loan, loan kete.. etc

    Sbb kalo kita byk sgt hutang, mana2 bank pun akan reject appliaction kita atau lambat processbb stuck kat mana2.. kalo kita ni jenis takde hutang cepat jer lulus loan ambik masa seminggu jer.

    Sila baca tips apply loan rumah dekat http://morgage.petua.org utk kebaikan bersama.

  2. azezul said...

    Tq atas nasihat Mortgage.

    Semoga kita hati2 nak buat loan rumah ni. Macam saya ni, dah naik fobia nak buat loan dengan bank ***** ni.

    Sebelum hantar dah tanye siap2 dah, samada loan saya boleh lulus ke tidak, dan bank kata tiada masalah sebab semua payment ok. Tibe2 terpakse tunggu sampai 1 bulan 20 hari baru lulus. huhu...

    Mmg mendukacitakan sebab mengambil masa yang lama untuk kelulusan bank sahaja.

    Bank pulak asik janji kosong jer, kata nak telefon, tapi x telefon2, janji nak bagi keputusan, tapi tangguh sampai 2 minggu...huhu...mmg fobia betul...

  3. ie said...

    """housing loan provider, easy fast n legal, RM100k up to RM2m, IR 4.99%, 90%financing, connect with many bank, call mr ahmad 0136455994"""

  4. Anonymous said...

    selaku org yg pernah berkecimpung dalam bidang memproses loan ni... kalau kes rumit sangkut sana sini.. pending sana sini.. mmg akan lambat la... kalau kes yg mudah dan dokumen lengkap.. bagi jalan dulu la... hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...